Tarih ve saat: 31.10.2024 - 11:00
Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, 23 Aralık 1960 yılında Lefkoşa’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Kıbrıs’ta tamamladı.
Lisans eğitimini, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Jeoloji Mühendisi olarak tamamladı. Aynı yıl, hidrojeoloji konusunda başladığı yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Bilimlerinin mutabakatıyla tez danışmanı olarak atanan (ODTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Doyuran Danışmanlığında hazırladığı “Konya Ovası’nın Batı Kesiminin Hidrolojisi ve Yeraltı Suyu Düzeyi Değişimlerinin Yorumu” isimli tezle 1984 yılında tamamladı. Aralık 1983 tarihinde, ODTÜ’de Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamış olan Profesör Gökçekuş, doktora eğitimini de ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde, hidrojeoloji konusunda, Prof. Dr. Vedat Doyuran danışmanlığında, hazırladığı “Hydrogeological and Hydrogeochemical Evaluation of the Güzelyurt Groundwater Basin- TRNC” konulu teziyle 1990 yılı Haziran ayında tamamladı.
Doktora eğitimini tamamlamanın ardından, 6 yıldan fazla Araştırma Görevlisi olarak görev yaptığı ODTÜ’nde Aralık 1990 tarihinde ayrılarak vatani hizmetini yapmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne döndü. Yeşilırmak’taki askerlik görevini tamamladığı Mart 1992 tarihinden YÖDAK Başkanlığına seçildiği 19 Eylül 2013 tarihine kadar, yirmi iki yıla yakın, Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
1992 yılında Yardımcı Doçent, 1994 yılında Doçent, 2001 yılında ise Profesör olan Gökçekuş, bugüne kadar; YDÜ’de kurucusu olduğu İnşaat Mühendisliği Bölümünün Başkanlığını, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Rektör Vekilliği, Genel Sekreterlik, Rektör Yardımcılığı görevlerini yürütmüştür. Ayrıca uzun yıllar Üniversite Disiplin Kurulu Başkanlığı, Senato Üyeliği ve Üniversite Yönetim Kurulu Üyelikleri görevlerini de başarı ile sürdürmüştür.
Ülkenin başta su sorunu olmak üzere, çevre, deprem, turizm ve eğitim konularında, çoğu yabancı dilde olmak üzere yayınlanmış 80’den fazla makalesi ve Editörlüklerini yaptığı birçok kitabı bulunmaktadır. 2003 yılında dünyanın saygın bilimsel dergileri arasında yer alan Journal of Environmental Science and Health Part A dergisinde yayınlanan “Pollution of Coastal Region Impacted by Acid Mine Drainage in Morpou Bay, Northern Cyprus” isimli makalesi, bilimsel çalışmalar ışığında hazırlanan makaleleri kendi içlerinde gruplayan ve aranma sıklığına göre listeleyen bilimsel bir araştırma motoru olan BioMedLib.com’ un ortaya koyduğu rapora göre; dünyada kendi alanında en çok incelenen 20 makale arasında uzun yıllar ilk sırada yer almıştır. Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un dünyaca ünlü yayın evi Springer tarafından yayınlanan “Survival and Sustainability: Environmental Concerns in the 21st Century” isimli kitabı 20 ay içerisinde 5944 kez kitap bölümleri indirilmek suretiyle dünyanın en saygın yayın kuruluşları arasında bulunan Springer Yayın evine ait tüm yayınlar arasında kitap bölümleri en çok indirilen ilk 25 kitap arasına girmeyi başararak erişilmesi güç bir rekora imza atmıştır. Halen, 2017 yılı itibariyle indirilen bölüm sayısı on beş bine ulaşmıştır. Halen, Springer Environmental Earth Sciences Dergisi’nin yayın kurulunda görev almaktadır.
Profesör Gökçekuş, Başta Türkiye ve KKTC olmak üzere, Güney Kıbrıs, İsveç, Fransa, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Avusturya, Fas, Azerbaycan İngiltere, Norveç, Kırgızistan, Endonezya, Rusya, Malta, Almanya, Hırvatistan ve Brezilya’da çeşitli bilimsel toplantılarda 140’ı aşkın bildiri sunmuştur.
Yapmış olduğu çok sayıdaki bilimsel çalışmayı, yazılı ve görsel basın aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırmayı başarmış, bilimsel konularda Ulusal basın yanında, Türkiye Medyası ve İngiliz BBC Televizyonu, The Guardian, European Voice ile aralarında Almanya ve İtalya’nın önemli basın kuruluşlarının da yer aldığı Avrupa’nın birçok Uluslararası yayın kuruluşuna 60’den fazla mülakat veren Profesör Gökçekuş’un Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış çok sayıda köşe yazısı mevcuttur. 29 Şubat 2012 tarihinden ORSAM dergisinde yayınlanan “KKTC İçme Suyu Projesi Asrın Projesi Olacak “ mülakatı ile Türkiye’den borularla getirilecek suyun önemi ile orta ve uzun vadede bölgede yaratacağı etkileri konusunda 4-5 Nisan 2013 tarihlerinde, sırasıyla International Herald Tribune ve New York Times’a verdiği mülakat dünyada büyük ilgi uyandırmıştır.
Profesör Gökçekuş, ulusal ve uluslararası çok sayıda “su”, “deprem”, “çevre”, “eğitim”, “sağlık” ve “turizm” alanlarında bilimsel sempozyum ve kongrenin Organizasyon Komitesi Başkanlıklarını başarı ile yürütmüş ayrıca ulusal ve uluslararası alanda düzenlenmiş olan birçok benzeri organizasyonun Bilim Kurulları ile Danışma ve Organizasyon Komitelerinde görev almıştır. Son yirmi beş yıl boyunca yapmış olduğu bilimsel çalışmaları yanında, özellikle YDÜ’nin ev sahipliğinde birçok ulusal ve uluslararası kongre, konferansın seminer, panel ve çalıştayın düzenlenmesine koyduğu büyük katkılarla YDÜ’nin yanısıra KKTC’nin de yurtdışında tanıtımında önemli rol oynamıştır. Eserlerinin birçoğu referans olarak gösterilen Profesör Gökçekuş, yurt içi ve yurt dışında katıldığı çok sayıda bilimsel toplantıda sunduğu bildirileriyle KKTC’ni en iyi şekilde temsil etmiştir.
Birçok ulusal ve uluslararası bilimsel kuruluşa üye olan Profesör Gökçekuş, “International Council For Scientific Devolopment (ICSD) International Academy of Science (IAS) -Health and Ecology”ye üyeliğinin kabulü yanında, bu bilimsel kuruluşun üç yıl Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı (2007-2010) ile Akdeniz Bölge Danışmanlığı görevlerini birlikte yürütmüş olup takip eden dönemde de Yönetim Kurulunda, Akdeniz Bölge Danışmanı olarak 4 yıl için bu göreve yeniden seçilmiştir. Halen Akdeniz bölge sorumluluğu yanında Actine Vice President görevini de sürdürmektedir.
4 Ağustos – 10 Eylül 1994 tarihleri arasında “Environmental Assesment of Abandonet Mine Site” ve 7 Nisan – 10 Mayıs 2003 tarihleri arasında ise “Integrated Water Resources Management” konularında “Cyprus –American Scholarship Program Short Term Training Grant”, USA-Cyprus Fulbright Commission tarafından verilen kısa dönem burs hakkını iki kez kazanmıştır. Her iki program süresince ABD’nin en saygın üniversitelerinin (University of Vermont Medicate Alumni Building, VT., California Politecnical University Pomano, Ca., Yale University, New Haven CT., Brooklyn College, Brooklyn, NY.,) bilim insanları ile ABD’nin en önemli kurumlarının başında gelen USGS’in ABD’nin değişik eyaletlerindeki (U.S. Geological Survey, Headquarters, Washington, DC., National Centre, Reston, VA., U.S. Geological Survey Water Resources, Division California District, Sacramento, CA., U.S. Geological Survey Federal Centre, Denver, CO.), merkezlerindeki uzmanlar yanısıra başta California ve Denver gibi çok sayıda değişik eyalette yer alan çok önemli su ve çevre kuruluşunun akademik ve idari personeli ile çeşitli bilimsel ve teknik konularda toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirmiş, arazi ve laboratuarlarda çeşitli incelemelerde ve gözlemlerde bulunmuştur.
Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, çok sayıda uluslararası çalıştay ve kursu da başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Bunlardan bazıları; Boston Massacusetts’de “IBM, PC Applications in Ground Water Pollution and Hydrology (14-19 Ağustos 1994)”; Güney Kıbrıs’ta “Joint Seismic Observation Period (JSOP)” workshop (15-17 Mayıs 1995); “Workshop on Seismic Hazard in the Mediterranean Region Earthquake Ground Shaking Maps and their Applications”workshop (3-7 Mayıs 1999); Lefkoşa Buffer Zone’da J. W. Fullbright Center’de “Miami-Dade Fire Rescue’s (MDFD) Training For Instructor (TFI)” kursu (25-31 Mart 2001); ABD’de Denver-Colorado eyaletinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı “US Bureau of Reclamation” tarafından verilen “Integrated Water Resources Management” konulu atölye çalışması (7-11 Nisan 2003); ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, California State Polytechnic University, Pomona’da “Water Management Issues” konusunda atölye çalışması (14-29 Nisan 2003); Lefkoşa’daki A.B. Enformasyon Merkezi tarafından düzenlenen “Understanding the European Union” kursu (2-4 Haziran 2004); “Study of European Union” kursu (9-11 Haziran 2004); “Consensus in European Union” kursu (16-18 Haziran 2004).
Profesör Gökçekuş; 16 Şubat 1988 tarihinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Jeoloji Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden, Jeoloji ve Metalurji Mühendisleri Odası tarafından “Ulusal ve Uluslararası Platformda Yerbilimlerine Yaptığı Hizmetleri Nedeniyle” Üstün Hizmet Ödülü ve Beratı ile; 2008 Haziran ayında Mersin Gazeteciler Federasyonu tarafından, üstün bilimsel başarıları ve bilime koyduğu katkılardan dolayı “Altın Rozet” ile; Şubat 2007’de Başarılı çalışmaları nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Çevre Sağlığı Etkinlik Planı, 21.maddesi gereğince, üstün bilimsel başarılarından dolayı “International Academy of Science, Health&Ecology tarafından Pavlov Şeref Altın Madalyası (Insburk-Avusturya) ile onurlandırılmıştır. 2009 yılında yayınladığı bilimsel yayınlarından dolayı 3 Mart 2010 tarihinde “YDÜ Bilimsel Araştırma Ödülüne” layık görülmüştür. 2013 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetim kurulunun oy birliği ile aldığı karar çerçevesinde, Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’a “Ulusal ve Uluslararası Platformlardaki Bilimsel Çalışmaları yanı sıra KKTC’nin tanıtımına katkıları nedeniyle”, üstün hizmet, berat ve plaketi Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından takdim edildi. Son olarak, “2015 yılı Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülüne” layık görülmüş, berat ve plaket Ankara’da düzenlenen törende Profesör Gökçekuş’a takdim edilmiştir.
25 Ekim 2010 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından, YÖDAK Üyeliğine seçilmiştir. 26 Aralık 2011 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından, “Türkiye’den su getirilmesiyle ilgili çalışmalara katılmak ve su sektörü politikalarını belirlemek, ülkedeki su 3yönetimi’nin tasarlanması ve oluşturulmasını yönlendirmek ve su sektörüne ilişkin diğer hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli iletişimi sağlamak üzere”, Su Genel Koordinatörü olarak göreve gelmesi uygun bulunmuştur. 24 Nisan 2012 tarihinde, “Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyinin Birinci Dönem Başkanlığı’na” oybirliğiyle seçilmiştir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Yasası’nın “YÖDAK’ın Oluşumu, Başkan ve Üyelerin Atanması” maddesine istinaden Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu tarafından 19 Eylül 2013 tarihinde YÖDAK Başkanlığına atanmıştır.
Profesör Gökçekuş, YÖDAK Başkanı sıfatıyla 2014 Şubat ayında Bahreynde katıldığı İslam Ülkeleri Kalite Güvence Ajansları Birliğinin Genel Kurulunda Birliğin Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmeyi başarmış, 2015 yılında ise tüm üye ülkelerin temsilcilerinin katılımı ile “IQA Workshop” etkinliğinin YÖDAK tarafından YDÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenmesine başkanlık etmiştir.
TC-KKTC Ekonomik İşbirliği Antlaşması gereği YÖDAK’ın sorumlulukları arasında bulunan “KKTC Yükseköğretim Strateji Belgesi ve Eylem Planının Hazırlanarak Hayata Geçirilmesi” ile ilgili olarak, Raporun, tüm paydaşların katkısı ile YÖDAK tarafından Haziran 2015 tarihinde hazırlanmasını sağlamıştır.
Halen, 1 Kasım 2017 tarihinde atanmış olduğu YDÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Romatizmal Hastalıklar Uzmanı Dr. Hatice Gökçekuş ile evli olup, iki çocuk babasıdır
Exploring Sustainable Development Goals with an Emphasis on the Environmental Pillar
No Review found