0
Category

Health

Reviews

0 (0 Rating)

Course Description

PCR Temelli Bir Kit Bir Ürün

Bu modülde, PCR temelli bir kit üretiminde kullanılan basamakların tamamı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bir kit geliştirmek ve onu ürüne dönüştürmede izlenmesi gereken tüm basamaklar sırası ile açıklanmaktadır. Bu çerçevede, veritabanlarında genetik yapı taranması, uygun hedef genin seçilmesi, nükleik asit izolasyon yöntemleri, mikroorganizma genetiği, oluşturulan kitin optimizasyon çalışmalarıonda nelere dikkat edilmesi gerektiği, karşılaşılan yaygın sorunlar ve bunların çözümlenmesi gibi kit geliştirme sırasında ihtiyaç duyulan tüm basamaklar detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Veritabanları ve Hedef Seçimi (Hakan Aytaçoğlu)

Hekimler için, hastalıkların genetik altyapısını bilmek ve daha iyi kavramak, hastalık yönetimi için çok önemli olabilir. Benzerlikle, bir genetik uzmanı için de hastalıkların genetik tabanını bilmek, tanı amaçlı kitlerin üretimine katkı sağlayabilmektedir. Yakın zamandaki COVID-19 pandemisi sırasında da bu durumu tekrar hatırlamış bulunmaktayız. Özellikle pandemi sürecinde PCR bazlı tanılama teknikleri büyük ölçüde rağbet görmüş ve herkesin hayatında bir rutin haline gelmiştir. Veritabanları ise, bu bağlamda hekimlerin ve genetik uzmanlarının en önemli yardımcılarıdır. Dolayısıyla bu modül, bir genin farklı hastalıklarla olan ilgi ve ilişkilerini, çeşitli mutasyonlarını veya varyasyonlarını ve bunların protein bazında olası etkilerini; bir gen dizisini bulmayı ve buradan hedef nasıl seçilebileceğini hangi veritabanları aracılğıyla, nasıl yapabileceğimizi ele almaktadır.

Database mining and target selection (Assoc. Prof. Buket Baddal)

Emerging and Re-Emerging Infectious Diseases (EIDs) are infections that have newly appeared in a population or have existed previously but are rapidly increasing in incidence or geographic range. SARS-CoV-2 continuously evolve as changes in the genetic code occur during replication of the genome.Multiple variants of SARS-CoV-2 with different genetic mutations have been documented globally throughout the COVID-19 pandemic.These mutations can affect transmissibility, pathogenicity and immune escape of the virus. Variant sublineage distribution may differ depending on time and geographical location. There are a number of online databases in which thousands of genome sequence data of various viruses have been deposited. Using these deposited data, one can select targets less prone to mutations and design RT-PCR assays for the detection of pathogen of interest. This course will give you information on the publicly available genome databases, multiple sequence analysis and primer selection tools as well as important parameters for the development of molecular diagnostic assays.

Nucleic Acid Isolation Methods (Assoc. Prof. Cenk Serhan Özverel)

This presentation was part of this series of module about PCR based one kit one product. In this short presentation, a brief history and necessity of the nucleic acid isolation was described. This was followed by giving description of conventional isolation methods incluıding manual protocols and complete kits supplied by companies. Apart from these conventional methods, automated isolation methods were also explained. Comparisons between different methods were mentioned.

Bacterial Genetics (Dr. Ferdiye Taner)

This short presentation was part of an E-StudyBox seminar series on molecular genetic techniques. This presentation places a stronger emphasis on bacterial genetics and how molecular biology techniques can be applied to better understand the role of genes and their products. To begin with, some fundamental microbial genetic information will be briefly presented.

Optimizasyon/Analiz/Sorunların Belirlenmesi ve Çözülmesi (Dr. Gökçe Akan)

Geçmişte genetik hastalıkların tayini için kullanılan PCR temelli tanı kitleri günümüzde enfeksiyöz ajanların sebep olduğu salgın hastaların artması ile daha çok gündeme gelmiştir. PCR temelli tanı kitleri hem dünya sağlık örgütü hem de hastalık koruma ve korunma merkezleri tarafından altın standart olarak kabul gören ve hızlı tanı koymamıza olanak sağlayan kitlerin tasarımı, optimizasyonu, standizasyonu, validasyonu ve bu aşamalarda çıkan sorunların çözülmesi kitin oluşturulması bakımından en çok karşılaşılan engellerdendir. Bu modülde PCR temelli bir tanı kiti oluşturulurken izlenmesi gereken aşamalar, karşılaşılan sorunlar ve çözümlerinden bahsedilecektir.

 

Katılım Belgesi

Kurs tamamlandıktan sonra katılım belgesi aktif hale gelecektir.  


BANKA HAVALESİ İLE ÖDEME Kredi kartı ödemesi dışında UBAN numarasına havale yaparak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hesap Numarası: 10-304-0000134885

Near East Bank – UBAN : CT16139050100103040000134885 Havale ile ödeme sırasında İsim – Soyisim ve E-mail adresinizi yazmanız zorunludur.

Ödeme yaptıktan sonra dekontunuzu İsim – Soyisim ve E-mail adresinizi  info.estudybox@neu.edu.tr adresine gönderiniz.

Course Curriculum

1 Microbial Genome
17 Min


2 Nucleic Acid Isolation Methods
18 Min


3 Database Minig and Target Selection
16 Min


4 Polimerase Chain Reaction: Past to Present
12 Min


5 Optimization / Analysis / Identifying and solving problems
7 Min


6 Designing primers for detection of the Nucleocapsid (N) Gene of Sars-Cov-2 Virus
30 Min


Instructor

Assoc. Prof. Cenk Serhan Özverel

0 Rating
0 Reviews
1 Students
4 Courses

He was born in Nicosia in 1991. After graduating from Turkish Maarif College, he continued his undergraduate education at Manchester University and completed his master's degree education on immunology at Imperial College London. Then, he completed his doctorate education at Ege University and returned to Cyprus. He has been a faculty member of Basic Medical Sciences at Near East University since January 1, 2019.

Student Feedback

One Kit One Product

0

Course Rating
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%

No Review found

Sign In or Sign Up as student to post a review

Reviews

Shopping Cart

Loading...